Om extra sång och musik önskas är det bra att tänka på boka musiker i god tid. Placeringen av solosång/musik utöver det som ingår i ordningen bestäms i samråd med prästen. Psalmer och orgelmusik bestäms i samråd med prästen och församlingens musiker. Gudstjänstordningen kan se olika ut men enligt Svenska kyrkans ordning måste det ingå minst två psalmer samt en del andra moment som bön och bibelläsning.
En borgerlig ceremoni kan utformas på valfritt sätt med exempelvis sång, musik, diktläsning och avskedstagande. Ordningen utformas i samråd med den borgerliga officianten. Ceremonin kan hållas antingen i ett gravkapell eller på annan plats som man kommer överens om. I de flesta gravkapell tas psalmböcker och en del andra inventarier bort vid borgerliga begravningar, och det är inte alltid tillåtet att använda de instrument som finns i gravkapellet. Har ni frågor om detta kan begravningsbyrån hjälpa er med vad som gäller.
Om anhöriga inte har önskemål om någon person som ska hålla i begravningen, har vi möjlighet att bistå med en officiant. Officianten brukar vilja träffa anhöriga senast en vecka innan begravningen för att gå igenom musikval, ceremonins ordning och andra praktiska frågor.
Klockringning i kapellets klockor är inte tillåtet vid borgerliga begravningar.
Svenska kyrkan registrerar begravningsgudstjänst enligt annat trossamfunds ordning som en borgerlig begravning, varför samma regler gäller som för en icke konfessionell begravning om den hålls i gravkapellet.